fredag 12. oktober 2012

Brasil-Quiz!


I dag debuterte jeg som quizmaster på Radioselskapet på P2. Her er spørsmålene. Test deg selv og vennene dine i helga, men husk at googling er forbudt!! Svarene kommer søndag kveld.

Siste: Svar på BrasilQuiz


Radioselskapets BrasilQuiz er lagt opp som en cup. Ni spørsmål, fire deltakere, to semifinaler der vinnerne møtes i finalen. Hver runde har ett grublespørsmål med flere riktige svar, og to spørsmål med svaralternativer. Ett poeng for hvert riktig svar. Lykke til!


Semifinale 1:

1.
Vi starter med quiz-klassikeren geografi. Brasil er stort og grenser til de fleste andre landene i Sør-Amerika. Men ikke alle. Hvilke to land i Sør-Amerika grenser IKKE til Brasil?

2.
Nå om historie og navn. Hvorfor heter Brasil Brasil? Hva er Brasil oppkalt etter?

Alternativer:
a)    ei elv
b)    et tre
c)     en urfolksgruppe.

3.
Mer historie og navn. Brasil er kjent for Amazonas – verdens største regnskog. Amazonas strekker seg over åtte andre land i Sør-Amerika også, men omtrent 2/3 ligger i Brasil. Spørsmålet er: Hvorfor heter Amazonas Amazonas? Hva er Amazonas oppkalt etter?

Alternativer:
a)    Den vakre Amazonas-orkideen
b)    Amazonene – de mektige kvinnelige krigerne i gresk mytologi.
c)     Amazonitttene – en utdødd urfolksgruppe som levde der da europeerne kom.


Semifinale 2:

4.
Norge er, så vidt jeg vet, det enste landet som aldri har tapt mot Brasil i fotball. Den kampen alle husker var i VM i Frankrike i 1998.  Mot alle odds vant Norge. Det var folkefest med bølgen i Spikersuppa, det er til og med lagd en opera om kampen. Det sier noe om hvor mirakuløs den seieren var. Brasil vant ikke det VM-et, men spillerne var en gullårgang, og de vant neste VM, i 2002. Spørsmålet er: Nevn tre spillere som spilte på det brasilianske laget da Norge slo Brasil 2-1 under VM i USA i 1998.

5.
Drillo var trener da vi slo Brasil, og Drillo er en kløpper på geografi. Her kommer enda et Dillo-relatert spørsmål: Neste fotball-VM skal arrangeres i Brasil. Brasil er stort. Det er det klart største landet i Sør-Amerika. Men hvor stort er Brasil i forhold til Norge?

Alternativer:
a)    10x
b)    25x
c)     50x.

6.
Brasil arrangerte fotball-VM også i 1950, og bygde da opp verdens største fotballstadion - legendariske Maracanã. Hvilket band satte verdensrekord i publikum da det spilte her i 1991, med 197.000 tilskuere?

Alternativer:
a)    a-ha
b)    Rolling Stones
c)     U2


Finale:

7.
I finalen skal det dreie seg om kino og musikk. Først: To av Brasils mest kjente mannlige musikere har spilt i store internasjonale filmer de siste årene. De har spilt seg selv, eller utgaver av seg selv, og de har spilt coverlåter. Jeg vil ha navn på artistene og navn på filmene de spilte i.

8.
Den brasilianske artisten med størst suksess i Hollywood noensinne het Carmen Miranda. Hun briljerte på scener og lerreter på 1940- og 50-tallet, og hun har siden blitt et stil-ikon. Noen kritiserer henne for å være kitch, men andre hyller henne for å være vågal, tropisk og humoristisk. Hva er hun aller mest kjent for?

Alternativer:
a)    Hun var den første som gikk i bikini på film
b)    Hun gikk alltid med en jaguarpels om halsen
c)     Hun hadde en fruktkurv på hodet

9.
Vi skal på kino! Brasil har en mager kinohistorie, i hvert fall målt i internasjonale utmerkelser. Landet har vunnet én Oscar for beste utenlandske film. Hvilken var det?

Alternativer:
a)    nydelige Black Orpheus, eller Orfeu Negro, i 1959
b)    dristige Kiss of the spider woman i 1985
c)     voldelige City of God i 2002


Svarene kommer søndag kveld. Motstå fristelsen til å google opp svarene! Kos deg heller med Radioselskapet sin facebookside. God helg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar